Feed on
Posts
Comments

Tarinat

Pitkät perinteet kohtaavat nykyajan

Tilan värikäs historia ulottuu aina 1700-luvulle. Talon ensimmäinen isäntä oli Aaron Matinpoika Rannankylän Kantalasta. Vanha taru kertoo, että Turkkilan nimi on peräisin siitä, kun talon läheisyydessä olevalla pienellä kangasalueella aikanaan kaksi miestä tappeli, jolloin toiseltä repeytyi turkit ja hän viskasi ne puun oksalle. Ne jäivät siihen lahoamaan, ja siksi ihmiset alkoivat kutsua paikkaa Turkinkankaaksi, mistä talokin aikanaan sai nimensä.

Turkkilan vanhin aitta on vuodelta 1799 ja kuuluu Muuramen kolmen vanhimman rakennuksen joukkoon. Vähitellen talo vaurastui ja hopeita alkoi olla jo perinnöissä.

Syksyllä 1869 talon hopea-arkku varastettiin. Tarkoituksena oli tappaa isäntä ja varastaa hopeat. Onneksi isäntä ei saanutkaan unta sängyssään vaan siirtyi tuvan penkille ja nukahti siihen. Rosvot tulivat ikkunasta kamariin vieden hopea-arkun. Arkku löydettiin myöhemmin lähimetsästä murrettuna.

Naapurin isännällä ei ollut yhtä hyvä tuuri, vaan hänet tapettiin. Aikanaan murhamiehet tavoitettiin ja toimitettiin ajan tavan mukaan Siperiaan.

1900-luvun alussa silloinen isäntä Jahvet Turkkila oli kaikenlaisten sivistyspyrkimysten innokas edistäjä. Hän perusti ja kustansi vuoden ajan Rannankylän kansakoulun toimintaa, kunnes kunta otti sen hoitoonsa valtakunnassa sopivasti säädetyn lain velvoittamana.

Jahvetin poika Aapo hoiti Muuramen ensimmäistä osuuspankkia.

Tilan tuotanto on muuttunut vuosien saatossa lähes omavaraistaloudesta karjanhoidon kautta nykyiseksi juhlapalveluita tuottavaksi yritystoiminnaksi. Juhlat ovat kuuluneet kautta aikojen suvun elämään. Yhdessäoleminen, hyvästä ruoasta nauttiminen, sukulaisten ja ystävien kohtaaminen ovat antaneet voimaa arkeen. Tämän tunteen haluamme jakaa myös sinun kanssasi.

Comments are closed.